Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Interese vs prietenie adevărată. Cum faci diferența între ele?

Bună, dragilor! 

V-ați întrebat până acum câți dintre prietenii voștri sunt adevărați și câți nu? Ați fost dezamăgiți de cine nu v-ați fi așteptat vreodată? 

Dacă da, înseamnă că suntem pe aceeași lungime de undă cu privire la acest subiect mai delicat; dacă nu, ați putea să acordați mai multă atenție de azi înainte.

Așadar, azi vreau să discutăm despre interese și prietenie și aș putea începe prin a vă spune cum văd eu o prietenie bazată pe încredere, loialitate, ajutor și respect și ce o diferențiază de o prietenie bazată pe interese, reciproce sau nu, pe invidie sau mai rău, pe ”să-i bag bețe-n roate”. 

Cu toții avem un ”bff” sau un cerc de prieteni mai mare, unde ne arătăm atât slăbiciunile, cât și experiențele mai puțin frumoase. Cu toții, cel puțin o dată, ne-am deschis sufletul în fața unui prieten, am plâns sau am cerut ajutor într-o situație mai mult sau mai puțin disperată. Consider că ,în momentul în care, cu un om sau mai mulți drag/dragi ție împarți atât bucuria, cât și tristețea iar modul lor de abordare față de tine în ambele situații este pe aceeași linie și sub aceeași formă, fără vreo ezitare, acela este un prieten loial și dedicat care merită păstrat în dreapta ta. Doar atunci când o persoană îți stă alături atât la bine cât și la greu, o poți numi prieten și îți poți pune încrederea că merită acest statut de a face parte din viața ta. 

De ce spun asta? Vă dau exemplu imediat. 

Câți dintre voi au avut o problemă reală și ați sunat un ”prieten” sau mai mulți pentru a cere ajutor? Câtora dintre voi vi s-a închis telefonul în nas pe motiv că ”Fra, nu pot vorbi acum, te sun mai târziu.” sau ” Draga mea, nu pot să vin acum la tine că sunt la iubi, te sun mâine.” Nu v-ați întrebat niciodată că, cel mai sigur, erau doar scuze? Că nu aveau chef de dramele tale infantile și nici timp să asculte povești spuse printre sughițuri și suspine? Ok, înțelegem țoti. Nu am timp acum să vorbesc, sunt intr-o ședință, sunt cu mama la spital, sunt în trafic, e multă zarvă și nu am unde să opresc mașina, dar nu o să-ți închid telefonul până nu sunt convins/convinsă că te-ai liniștit și nici n-o să-ți telefonez înapoi după 7h.

Eh, dar cum se face că atunci când suni ca să beți o cafea sau să vedeți un film, ori să petreceți toată noaptea în club, se poate? Cum atunci poți vorbi și ai timp să ieși? Oare nu cumva pentru că sunteți prieteni/prietene pentru un interes anume? Oare nu cumva prietenia noastră sau a voastră are la bază un confort? Un beneficiu?

Oare nu cumva te vei simți tentat să mă ignori doar pentru că nu o mai duc bine financiar sau pentru că am avut o problemă atât de devastatoare încât m-a aruncat într-o depresie urâtă și îți dai tu seama că nu mai are rost să fim prieteni? Că, știi cum e, poate te trag în jos, poate îți stric imaginea. 

Câți dintre voi ați stat pe lângă alți oameni doar pentru a câștiga ceva? Idk, să zicem popularitate, teme la școală, proiecte la locul de muncă. Câți dintre voi ați dezamăgit și câți ați fost dezamăgiți? Sau câți ați crezut într-o falsă prietenie? Tind să cred că numărul este unul destul de mare, deși nu-mi doresc acest lucru.

Dacă o persoană îți dă semne clare că stă în preajma ta pentru anumite beneficii, nu mai sta pe gânduri și retrage-te; ține oameni de calitate și nu mai crede în cantitate. 

Gândește-te că ești la serviciu, într-o ședință, îți prezinți un proiect inovator prin care urmează să ai o mărire de salariu. Prietenul tău îți este coleg de muncă. La rândul său, sub privirile atente, și-a prezentat ideea, care a fost mai puțin productivă decât cerințele cerute și impuse. În timpul prezentării tale, văzând modul în care ai abordat tu situația în cauză și interesul pe care l-ai trezit în restul colegilor voștri, încearcă să îți bage bețe în roate: te întrerupe, foșnește în mod repetat foi de pe birou, te întreabă dacă poți repeta ce ai spus mai devreme, glumește ironic când îți prezinți unul dintre concepte; frustrat că nu a reușit să vină cu o astfel de idee și pierde mărirea în defavoarea ta, tu rămănând ultimul care prezintă și care, in mod clar, ai avut cea mai bună  rezolvare dintre toți ceilalți.

Reușesti să fii răsplătit prin acea mărire de salariu datorită ideii tale foarte bune și respectivul vine, după terminarea ședinței, și-ți spune: ”Bro, felicitări, i-ai dat pe spate, ce zici, ieșim diseară la o bere? Doar noi doi, ca-n vremurile bune?”

 Ce faci?  Ieși cu el deși încercase să-ți saboteze munca de săptămâni întregi, chiar luni, doar pentru că lui nu i-a ieșit sau te scuzi frumos și îți vezi de treaba ta, fără a mai alimenta această prietenie, care s-a dovenit a nu fi una bazată pe respect și loialitate? Un exercițiu bun de gândire, nu-i așa? 

Ce rămâne de făcut atunci când realizezi că ai fost folosit de cineva în scopul câștigului său personal? 

Simplu: Dă-i la o parte din calea ta și “Be a better you, for you." 

Aveți grijă pe mai departe.

        Cu drag, Denisa Nițu.