Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Cariera sau familia? Se poate amândouă odată?

 

Hei!

Fratele meu mi-a scris ieri că ar fi o idee bună să vorbesc despre carieră și despre familie și dacă se "pupă" una cu cealaltă.

Această problemă este tot mai întâlnită în zilele noastre, oamenii neștiind cum să își planifice corect timpul, pentru a putea avansa la locul de muncă și a dărui timp familiei, în același fel. De ce nu putem face față lucrurilor, de cele mai multe ori și suntem puși în situația de a alege familia sau cariera? Simplu: nu știm să ne impunem o măsură în tot ceea ce facem.

Ai multe de făcut la serviciu și soția te sună că nu ajungi la timp pentru cină sau ți-ai ales ziua de ședință în aceeași zi cu festivitatea celui mic, așa că nu poți ajunge la el și îi provoci suferință prin această alegere? Ce este de făcut? După părerea mea, noi, oamenii, în general, facem greșeala de a ne canaliza energia doar pe un singur lucru, nemaiputând da importanță celorlalte evenimente din viața noastră. Suntem atât de "afundați" în ceea ce ține de propria persoană, încât ne rupem de realitate și uităm să ne mai dăm timp alături de familie, de soție, de copii; uităm să mai spunem "Te iubesc!” sau "Ai grijă de tine!", încât ajungem într-un moment în care suntem obligați să facem alegeri, pe care nu le-am fi făcut, în mod normal.

Fără să îți dai seama, te trezeșți într-o dimineață în care găseșți pe masă actele de divorț intentate de soț sau de soție sau aflii că ți-a plecat copilul de acasă sau că s-a închis atât de mult în el, încât are probleme cu doamna profesoară sau și, mai rău, că a desprins acte de violență față de colegii din școală. Într-o dimineață vei fi pus în fața faptului împlinit și nu vei ști cum să faci față. De ce se ajunge aici? Pentru că nu ai învățat să îți pui măsură atunci când întreprinzi o activitate și nici nu ai fost curios să înveți cum îți poți planifica timpul, pentru a avea o carieră fericită și o familie fericită.

Cariera sau familia? Este greu să răspunzi la o astfel de întrebare, nu-i așa? Ok, mulți ți-ar putea spune că trebuie să îți faci o carieră, după care să îți întemeiezi o familie, pe care să o poți întreține. Da, sunt de acord cu asta, însă ce se întâmplă atunci când, după ce ți-ai format o familie și ți-ai dezvoltat afacerea, astfel încât să ai acum o carieră de succes, tu nu ești capabil să ai o familie fericită și să îți poți petrece timpul cu ea? Ce se întâmplă când soțul sau soția îți spune că nu mai merge așa și că trebuie să faci o schimbare sau mai rău, să alegi între ei sau cariera ta? Urat, nu-i așa? Nu te-ai fi așteptat să fii pus într-o astfel de situație sau să fii obligat să faci astfel de alegeri, care îți pot schimba radical viața, corect? De ce crezi că se ajunge aici? Din cauza ta, oare? Da, așa mă gândeam și eu.

Ajungem în fața unor astfel de alegeri, pentru că nu am știut cum să ne gestionăm acțiunile și cum să ne planificăm timpul, astfel încât să fim fericiți, atât la serviciu, cât și acasă și să nu fim nevoiți să ne rănim familia sau să ne pierdem job-ul, pentru care am muncit atât. Pentru că noi, oamenii, în general, nu avem capabilitatea să ne focusăm pe mai multe lucruri odată, ci doar pe unul; ajungând într-o bună zi să pierdem oameni dragi sau să dăm cu piciorul unei șanse inedite la serviciu. Nu știm cum să ne programăm activitățile, astfel încât să avem mulțumire pe toate planurile. Pentru a avea drept scop de reușită, atât în familie, cât și la locul de muncă, trebuie să ne găsim echilibrul pe care îl avem undeva în subconștientul nostru, dar care, nu a fost activat până acum. Doar așa putem trăi într-un mediu armonios, fără griji sau teamă de eșec și doar așa nu vom fi obligați să facem alegeri, de care nu suntem capabili. Este foarte important felul în care ne monitorizăm viața, astfel încât să nu fim nevoiți să rănim oameni sau să ne rănim pe noi înșine.

Gășiți-vă echilibrul și fiți fericiți, pentru că da, se poate! Se poate avea și carieră și familie în același timp.   

      Pe data viitoare!

        •Denisa Nițu•