Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Interzicerea tăierii pădurilor!

 Bună ziua tuturor.

Acesta este un articol puțin diferit de restul și a fost inițiat de o fată foarte drăguță, Alexandra, care mi-a împărtășit cu tot sufletul această doleanță și m-a întrebat dacă vreau să fac un articol cu privire la acest subiect.

Nu am avut nici cea mai mică ezitare, binențeles, dat fiind faptul că este cu adevărat o problemă la nivel global și-mi doresc să vorbesc despre ea și mai mult decât atât, mereu țin și voi ține cont de mesajele voastre; sunteți importanți pentru mine și simt că am format o comunitate foarte frumoasă și interactivă alături de voi.

Cu toții, cred și sper, că am văzut la televizor sau în online incendiile devastatoare din Australia provocate de încălzirea globală; de ce credeți voi că s-a ajuns aici? Oare realizăm câte vieți s-au pierdut din cauza noastră? Câte milioane de animale au murit? Oameni?

Săptămânile trecute am dat peste un articol care se intitula: "Pericolul real în Australia se manifestă cu adevărat sâmbătă. Trei incendii s-au unit şi au format unul uriaş, mai mare decât Manhattan.",iar un altul în care scria: "Numărul morților crește pe măsură ce condițiile se agravează în Australia."; postate de digi24. Toate aceste tragedii se întâmplă, acum, sub ochii noștri, iar noi nu sunt capabili să facem ceva. Orașe din întreaga lume sunt inundate, vulcanele erup, efectiv primim semne de la mama natură că trebuie să schimbăm ceva, iar noi stăm cu mâna în san. Cele mai mari păduri ale lumii sunt în grav pericol. Jumătate din suprafața originală de pădure a fost distrusă și lucrurile sunt pe cale să se înrăutățească dacă rata actuală de deforestare nu este încetinită. Vă dați seama că în fiecare minut 26 de hectare de pădure sunt pierdute? Ceea ce înseamnă că nu este deloc greu de văzut că, dacă continuăm, vom avea o planetă lipsită de pădure. Acest lucru ar fi catastrofic, nu numai din pricina faptului că multe specii de animale își au habitatul în pădure, ci și deoarece pădurile joacă un rol important în reglarea climei planetei. Așa că dacă am face o schimbare majoră naturii, ne-ar putea feri de încălzirea globală și, în sfârșit, nu ar mai arde păduri întregi sau animalele polare nu vor mai muri din cauza ghețarilor topiți.

Uitați-vă la Africa! Rata de deforestare este foarte ingrijorătoare: 4 milioane de hectare pe an, iar 45% din pădurea originală a dispărut. Vă dați seama despre ce procente vorbim aici? Zona pădurilor ecuatoriale este o zonă fascinantă, plină de mister și promisiuni pentru mulți oameni care trăiesc în zona temperată. Nu ar fi un dezastru ca aceasta să dispară?! O dată distrusă pădurea, solul, care se acumulează în peste 1000 de ani,din ceea ce am găsit în documentațiile de pe social-media, ar dispărea într-o singură decadă, ducând la inundații nemaîntâlnite din pricina faptului că nu mai există sol să acumuleze apă. Copacii și alte plante verzi absorb dioxidul de carbon și produc oxigen prin fotosinteză, în timp ce animalele consumă oxigenul și expiră dioxid de carbon; ceea ce duce, cum am spus și mai sus, la încălzire globală sau efectul de seră.

Nu doar în România se defrișează, ci peste tot în lume! Îmi amintesc când eram copil și abia așteptam să se facă primăvară să fie totul înverzit, iar acum acel sentiment nu mai există, totul este tăiat, copacii efectiv nu mai sunt, pământul se duce la vale, așa apar ingrozitoarele alunecări de teren și nu numai; noi avem o țară superbă, pe care, cu bună știință, o ucidem. Nu putem planta dacă tot tăiem? Nu putem aduce un echlibru?!

Oamenii au trăit în preajma pădurilor ecuatoriale de mii de ani, luând ce era necesar de la natură fără să intervină în echilibrul natural. Însă, în ultimele două secole populația s-a înmulțit fiind din ce în ce mai multă nevoie pentru spațiu de construit și agricultură. Împreună cu comerțul de lemn care s-a intensificat în ultimii ani, au adus o degradare fără precedent asupra pădurii. Sau ca să vedeți cât de importante sunt plantele ce trăiesc în păduri, am citit că Institutul American al Cancerului a catalogat peste 3000 de plante cu proprietăți anti-cancer, 70% dintre care se găsesc în pădurile tropicale. Cine știe ce secrete mai poate ascunde pădurea ecuatorială?!

Soluția evidentă ar fi oprirea defrișării pădurilor și astfel oprirea deteriorării. Există o petiție recent făcută. Cel care a inițiat această petiție a încurajat să dăm mesaj domnului Costel Alexe, care se ocupă de ministerul mediului, apelor și pădurilor.

Într-un mesaj recent, a declarat că a deblocat SUMAL programul prin care vor reduce spre zero tăierile ilegale și transporturile ilegale de masă lemnoasă din România. Tot dumnealui spune că sunt pași vizibili, iar alții cu impact imediat. Această campanie este foarte importantă pentru mine și cu cât reușim mai mulți să sprijinim acest demers, cu atât șansele sale de reușită cresc.

Citiți și semnați:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/interzicerea-taierii-padurilor-timp-de-10-ani?bucket=&fbclid=IwAR06jAlNdKc7GqhYO89BqJBcH-Mf6Lvfv2jHLszVMl2BoGVERhDIN-j3KQE

https://www.facebook.com/Costel.Alexe/ ; dacă doriți să îi scrieți în privat domnului ministru, Costel Alexe.

Crește impactul campaniei, cere prietenilor și familiei tale să semneze.

                                  Cu respect, Denisa Nițu! 

 

Sursă fotografie: realitatea.net