Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Școala te vrea prost?!

 Hei!

Azi, când eram la serviciu, în pauză, ca tot omul am accesat și eu platformele de social media, unde am dat peste un videoclip postat de cei de la https://recorder.ro/ cu un băiat, de fapt, unul dintre băieții, care a fost dat afară de la ore din cauză că are părul lung. Oameni buni, doar mie mi se pare o stupizenie? Ce dracului de legătură are cultura cu faptul că tu, ca băiat, ai părul lung? Ce legătură are educația cu felul în care arăți? Cum putem ca în 2020 să fim la fel de încuiați ca acum 3 secole? Am stat și am ascultat cu atenție ce spunea acest copil în reportajul cu cei de la Recorder și m-am uimit să văd ce vocabular curat și bogat are; să nu mai zic că engleza lui este absolut impecabilă! Ce gândire de om în toată firea are și în ce mod plăcut punea problema în acel videoclip!

Îmi dau seama pe zi ce trece că școala ne vrea proști! Societatea ne vrea o adunătură de imbecili, fără drept de exprimare, de gândire, de acționare. De exemplu, azi la facultate am prezentat proiectele la informatică și un domn profesor i-a spus colegei mele că are un vocabular sărac, doar pentru că a ales să explice cum a făcut acele funcții și/sau interogări cu propriile cuvinte. E sărac doar pentru că un student îți explică pe înțelesul lui anumite lucruri?! Dar dacă nu ar fi știut să dea un răspuns, atunci n-ar fi fost făcut de ea, nu-i așa? În fine, nu vreau să intru în detalii, doar că mi-a trecut acum prin filtrul gândirii secvența aceasta foarte recentă.

Să revin la ceea ce au făcut acești profesori din Cluj. Să dai afară din școală niște elevi doar pentru că au părul mare?! Elevi băieți, să ne înțelegem. Cât de limitat să fii, încât să iei dreptul unui copil de la a învăța și de a veni la ore doar pentru că arată într-un fel "diferit" de restul? Cum 'doamne, iartă-mă', să nu mai zic din nou cuvântul cu 'dracului'(ups, am zis-o), să bagi în aceeași oală ceea ce are el în cap cu felul în care se prezintă în societate? Nu e corpul nostru? Nu noi avem dreptul să arătăm în ce fel vrem?

Știu că în liceu aveam și eu un coleg super mișto și chiar foarte deștept, care se îmbrăca cu haine largi și avea păr lung; fiind catalogat de mulți profesori într-un mod urât; deși, mă repet, avea o inteligență aparte și mai mult decât atât, era pe treaba lui mereu; nu se băga în conflicte și nu îi păsa de nimeni. Dar cu toate acestea, mereu obținea critici pentru cum se îmbracă. What the hell?! Dacă tot trebuie să respectăm anumite reguli, norme, regulamente sau cum mai vreți voi să le spuneți, de ce nu se aplică și în rândul unora dintre profesori? Să nu stea pe telefon în timpul orei, să nu jignească elevii/studenții, etc; ar fi mai multe de spus, dar deocamdată mă limitez la atât. De ce regulile trebuie respectate doar de o singură parte?

Eu nu înțeleg cum mai avem curajul să întrebăm de ce nu dă țara înainte; uitați de ce nu dă! Suntem încă o societate plină de dobitoci. Vrem dreptate, dar nu facem nimic pentru a o avea; vrem o schimbare, dar nu suntem în stare să ne schimbăm pe noi înșine; vrem de toate și nu vrem nimic. Am rămas cu o mentalitate infectă, care ne limitează gândirea și acțiunea; asta duce la degradarea țării. Facem diferențe între clasele sociale, arătăm cu degetul pe cei "diferiți", ne bucurăm de răul altuia și nu mai continui! OK, am mai auzit să dai un elev afară din școală pentru corportament neadecvat, total de acord; dar să îl dai afară pentru felul în care arată? Numai la noi se mai poate așa ceva, nu? Când ne trezim la realitate? Sunt oameni în lume și în țara asta care au ajuns cineva în viață, care au realizat lucruri mărețe, care au pornit de la 0 și au ajuns în vârful piramidei prin muncă și perseverență; iar noi în continuare promovăm prostia!? Da! Promovăm proștii, agramații, așa zișii "cântăreți" peste noapte, "vedetele" din așa zisul showbiz românesc, scandalurile. Nu vă doare deloc? Nu ne doare prostia asta? Păcat..., mare păcat!

Puțini au curajul să se afirme și să vorbească direct, iar când îi vedeți, începeți să îi blamați. Puțini au curajul, iar acest băiat a fost unul dintre ei. Printre multe altele, a spus că România este o țară cu foarte mare potențial, dar de care își bat joc oamenii. A mai spus și că școala ne vrea PROȘTI! Și așa este! Vor să ne indoctrineze cu idei și concepții ce nu ne aparțin! Puțini profesori încurajează exprimarea liberă și puțini susțin copiii. Iar acei profesori nu sunt apreciați la adevărata valoare, tocmai pentru că au curajul să facă treaba asta. Pentru că da, se poate. Dacă vrei, poți să fii și altfel.

Până nu ne schimbăm mentalitatea, ceea ce este foarte greu dacă nu depui un efort esențial, nimic nu se va schimba, nici în țară, nici în societate, nici nicăieri. Vom rămâne aceiași români proști, care niciodată nu au un cuvânt de spus! Și cu asta închei!

Sursa: cotidianul.ro