Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

De ce am înșelat?! Se poate recâștiga încrederea?

                       Hei!

Știm cu toții că încrederea este atât de greu de construit și totuși atât de ușor de pierdut, nu-i așa?  O minciună, o promisiune încălcată sau chiar infidelitatea pot duce la slăbirea și ruperea încrederii dintre parteneri. Uneori reconstruirea încrederii poate părea imposibilă. Vestea bună este că echilibrul relaţiei poate fi totuși recâștigat.

Atunci când, prin acţiunile sale, unul dintre parteneri distruge această fundaţie și realizează că l-a rănit pe cel pe care îl iubește, el poate reconstrui încrederea în interiorul cuplului și UNEORI lucrurile pot deveni chiar mai bune. Însă, întregul proces este unul dificil și de lungă durată, care necesită multă străduință și răbdare.

Pentru ca o relație să meargă ( de prietenie, de cuplu, colegialitate sau o relație profesională), printre alte ingrediente necesare, avem nevoie ȘI de încredere.

Pur și simplu o acordăm sau se câștigă în timp? Ce putem face atunci când, în nenumărate rânduri, încrederea ne-a fost înșelată, iar acum ne este foarte greu să mai acordăm credit cuiva? Sau mai rău, când noi înșine am înșelat încrederea cuiva fără să ne dăm seama? De ce o facem dacă știm că rănim persoana respectivă? Sunt întrebări frecvente puse și de voi, corect?

Ok, atunci când vorbim despre încredere, vorbim de fapt despre ingredientul ESENȚIAL de la baza relațiilor sănătoase dintre noi și cei din jur, despre  acea „cărămidă“ de susținere a relațiilor. Așadar, încrederea este atât un element esențial, cât și o aptitudine, o abilitate pe care trebuie să o antrenăm și să o folosim în relații, atât în cele de cuplu, cât și în relațiile cu copiii sau părinții, în relațiile profesionale sau colegiale.

Încrederea reprezintă INVESTIȚIA noastră inițială în relație, iar pe măsură ce relația crește, evoluează și se dezvoltă ca un organism viu, prin contextele la care este expusă, crește și acest NIVEL de încredere. Aș putea spune că este o legătură strânsă între nivelul de încredere și intimitate, acestea potențându-se reciproc, cu ajutorul conștient al celor doi parteneri implicați în relație.

Vorbind despre acordarea încrederii, este foarte important să ne definim ÎNTÂI așteptările de la fiecare relație în parte și, în același timp, să i le comunicăm și celuilalt, deoarece, de cele mai multe ori, acestea nefiind definite, comunicate și agreate, o acțiune a celuilalt poate ZDRUNCINA puternic încrederea în relație, deși acțiunea în sine NU a fost gândită astfel în perspectiva celui care a acționat, ci din alta, nereprezentând poate o problemă de încredere. Deci, de multe ori, înșelăm așteptările celuilalt și rănim în mod inconștient, nevoit.  De exemplu, și eu, la un moment dat în viață, neintenționat, am înșelat, am dezamăgit, am acționat fără să țin cont de părerea celorlalți, fără să știu dacă afectează sau nu pe cineva, am mințit din anumite temeri sau am ascuns, toate acestea din lipsă de comunicare, din lipsa nivelului de înțelepciune, încredere și din egoism; totodată, mi-au fost înșelate așteptările atunci când mă așteptam mai puțin, fix de la oamenii cei mai dragi, iar acest fapt a adus un dezechilibru pentru mine și multă, multă dezamăgire.

Totodată, dacă relația este importantă, este una sănătoasă, echilibrată, în care interesele și nevoile ambilor parteneri sunt importante, ca să recâștigăm încrederea, trebuie să ÎNȚELEGEM și perspectiva celuilalt, să ne exprimăm nevoile și așteptările, să stabilim împreună limite și consecințe pentru ambii parteneri, să DĂM atât celuilalt, cât și relației, timp și spațiu ca să ne dovedească că putem avea încredere și, treptat, să se desfășoare procesul iertării. În funcție de cât de mare a fost impactul acțiunii, ne ajută să NE DĂM voie să trăim durerea. Deseori, rănile de încredere sunt profunde. Asta înseamnă că au nevoie de un timp îndelungat să se vindece, corect?

Ce putem face în această situație? Păi de exemplu, să scriem despre experiență, să vorbim despre ea, să apelăm la ajutor sau sfaturi; să NU alegem comportamente care ne mențin rana, precum răzbunarea, ura, CI mai degrabă să alegem să ne eliberăm în SIGURANȚĂ sentimentele de furie, tristețe și să găsim resursele prin care să integrăm experiența aceasta în viața noastră.

 Pe data viitoare, Denisa Nițu.