Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Îți dorești o schimbare? Atunci începe cu tine!

Bună seara, dragilor!

Majoritatea ne plângeam sau ne-am plâns la un moment dat că țara nu merge bine, că iubita nu mai e ca înainte, că sexul nu mai e la fel de picant sau că relația a început să fie plictisitoare. Eh, zic doar, dacă e altfel, contraziceți-mă.

Ideea este alta; care? Păi vă zic eu: avem așteptări mai mari de la alții, decât de la noi. Nimic nu se va schimba dacă noi înșine nu ne vom schimba. Pentru că știți cum se zice, schimbarea pornește de la tine însuți, mai explicit, “fii tu schimbarea pe care o vrei în lume!”, nu? Se întâmplă adesea să vedem că cei din jurul nostru fac tot felul de greşeli care parcă ne ţin pe loc, corect?! Sau că întotdeauna cei din jurul nostru fac exact pe dos decât ceea ce ne dorim. Iar tendinţa generală este să ne dorim să-i schimbăm, să-i determinăm să-şi facă treaba pe care au promis-o, atunci când au promis-o şi cum au promis-o. Cum facem asta? Le ţinem predici şi le facem morală şi iar morală şi iar îi cicălim, iar rezultatele, nu doar că se lasă aşteptate, dar devin chiar mai rele decât înainte de a face observaţia cu pricina. Cu cât ne străduim să-i schimbăm pe ceilalți, cu atât ne enervăm mai tare și tot mai tare pentru că nu se întâmplă ceea ce ne dorim. Ba dimpotrivă, se întâmplă să crească nivelul nemulţumirilor noastre. Reproșăm iubitei că nu mai face mâncare bună sau că sexul e plicitisor; reproșăm colegului de la birou că a întârziat procesul de trimitere a actelor sau soțului că a uitat să ia copilul de la școală. Ați trecut prin asta și voi, nu-i așa?

Și că tot pomenisem mai sus să fim schimbarea pe care o vrem în lume, zicala spusă de Mahatma Ghandi, vreau să vă spun că schimbarea vine din interiorul nostru şi este adesea dureroasă, deoarece, atunci când ne schimbăm în interiorul nostru se produce un proces de creştere şi dezvoltare personală. Însă schimbarea noastră nu este un proces întâmplător. John Maxwell spunea că dacă schimbarea nu doare, atunci nu este schimbare, iar uneori acesta este un proces forţat impus de condiţiile exterioare, dar cel mai adesea începem să ne schimbăm atunci când DORIM personal să o facem. Se întâmplă atunci când avem o perioadă mai lungă de necazuri şi vrem să scăpăm de ele, când avem o perioadă de criză financiară sau chiar o periodă personală mai aprigă şi dorim foarte mult să ştim ce să facem diferit pentru a obţine rezultate diferite. În aceste situaţii, începem să citim, să ne documentăm, să întrebăm, să ascultăm materiale ale celor care au făcut schimbările pe care vrem şi noi să le facem. Şi începem să aplicăm ce învăţăm. Iar pe măsură ce citim, ascultăm şi aplicăm, apar nişte schimbări serioase în modul în care ne raportăm la ceea ce consideram a fi probleme venite de la alţii.

Începem să ajutăm partenera atunci când face mâncare, în loc să reproșăm sau aducem lucruri noi în pat ca să devină totul picant ca până acum; începem să ne disciplinăm împreună cu cei de la muncă pentru a da randament sau chiar să luăm noi copilul de la școală dacă soțul are multe pe cap și sigur va uita și de data aceasta să o facă. Începem să punem cărămizi acolo unde aruncam cu pietre.

Trebuie să încetăm să mai cerem lucruri doar pentru că noi credem că ni se cuvin. Dacă ţi le permiţi, foarte bine. Dacă nu, fă în aşa fel încât să le meriţi! Abia atunci, dacă nu le primeşți, protestează! Trebuie să încetăm să ne plângem că nimic nu merge conform planului nostru și să o luăm de la capăt, de fiecare dată mai raționali, maturi și dornici de schimbare; întâi schimbare personală.

Pe curând, Denisa Nițu