Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Cum poate ajunge un cuplu în competiție din cauza banilor? Bani vs iubire.

                     Bunăă!

Vreau să vă întreb...Dacă banii sunt în strânsă legătură cu puterea şi cu aprecierea, atunci în cazul relaţiilor de cuplu, partenerul cu venituri mai mari, deţine puterea în relaţie? Voi ce părere aveți? Se spune că nevoile de atașament și siguranța emoțională sunt prioritare celor de ordin material. Cu toate acestea, multe sunt cazurile când, în cadrul unor cupluri, apar certuri periodice pe motive financiare. De ce? Deoarece banii ne oferă un sentiment de securitate, iar atunci când nu simțim stabilitatea, apar îndoielile. CÂND cei doi parteneri împărtășesc aceeași atitudine față de bani, NU va exista nicio problemă. Totuși, în realitate, sentimentul de securitate financiară nu este egal împărțit între cei doi parteneri; unul vrea să trăiască în PREZENTUL concret, în timp ce altul să asigure VIITORUL.

Dacă într-un cuplu predomină discuțiile despre bani, este foarte probabil ca lupta dintre ei să fie o luptă pentru PUTERE. De aici reiese că importanța banilor într-o relație de cuplu ține de conflictele interioare ale fiecăruia, de imaginea despre sine, de nevoia de a se poziționa superior în raport cu ceilalți. Exemplu: cuplu tânăr cu venituri medii, ok?

Ea vrea să schimbe patul din dormitor(eu, idee random), iar el vrea să-și schimbe mașina(exemplu, prietenul meu). Evident, apar discuții pe tema banilor și evident, dacă ar fi fost suficient de mulți bani, ambii și-ar fi satisfăcut dorințele, dar niciodată nu vor exista suficienți bani, pentru că orice sumă de bani disponibilă generează multe dorințe care se întrec pentru a-și găsi satisfacerea. Privind lucrurile altfel, problema cuplului nu ține de bani, ci de CUM își negociază ei prioritățile, cum se raportează fiecare la nevoile celuilalt. Aici este PROBLEMA! Să spui că te cerți din cauza banilor este o manieră simplistă și superficială de a privi lucrurile. În spatele acestor discuții legate de bani, există întotdeauna reproșuri vis-a-vis de insensibilitate, nepăsare, rejecție („tu nu ții niciodată cont de nevoile mele”, „tu nu mă asculți niciodată”, „eu trebuie să mă sacrific de fiecare dată”, „ție nu-ți pasă de cum mă simt eu!”); fix ceea ce se întâmplă și la mine în casă. De multe ori ajungem la discuții de genul acesta și tot de atâtea ori eu ii adresez fix aceleași cuvinte. Dacă noi doi am rezona emoțional, asta ar duce la generozitate, nu la răzbunări. Certurile din cauza neajunsurilor financiare pot fi depășite în măsura în care SE conștientizează că ceea ce deranjează, de fapt, este întotdeauna o problemă de ATITUDINE!

Comparația și competiția SUNT inevitabile, chiar dacă sunt tacite, după cum inevitabilă este și invidia, chiar dacă este nerecunoscută sau negată. Partenerul cu venituri mari în cuplu se simte valoros prin contribuția pe care o aduce la bunăstarea cuplului, se simte PUTERNIC și simte că are un ascendent asupra celuilalt. Dacă iubește controlul (sau mai bine zis, dacă se teme să nu fie părăsit), va întreține această situație în cuplu și va sabota – mai mult sau mai puțin inconștient – eforturile partenerului de a crește profesional.

Ați trecut prin asta? Cunoașteți cupluri care trec prin asta? Eu știu câteva, motiv pentru care scriu azi aici și mai mult decât atât, am avut și eu în cuplu câteva probleme pe această temă, pe care, sper eu, le-am rezolvat sau, cel puțin, încercăm.

Cei care iubesc puterea au nevoie de un partener pe care să-l simtă în totalitate la dispoziția lor și atunci chiar le convine ca celălalt să nu lucreze (de fapt, să lucreze doar pentru ei, ca să fim și mai concreți).

Trecem de la cuplu la bani vs iubire...Știți și voi expresia „Banii nu aduc fericirea.”, corect? Ei bine... Banii asigură confortul, dar NU fericirea. Foarte mulți oameni bogați experimentează stări depresive; foarte mulți copii de bani gata sunt nefericiți și se îndoiesc de propria lor valoare; femeile întreținute sunt mai tot timpul plictisite și ușor iritabile.  

Deși mulți cred că cei foarte bogați sunt și cei mai fericiți, nu este deloc așa.

Poți cumpăra o casă, însă nu și un cămin. Cu bani poți cumpăra cel mai confortabil pat, însă nu poți cumpăra și un somn liniștit. Poți cumpăra un ceas, dar nu și timp.

Iubirea ESTE cea care aduce fericire, nu banii.

    Pe data viitoare, Denisa Nițu.