Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Sunt într-o relație, dar visez la despărțire.

             Hello!

Sunt într-o relație, dar visez la despărțire?!

    Te complaci într-o relație de cuplu care nu-ți mai aduce bucurie și/sau satisfacție, dar nu ai puterea să iei o decizie în acest sens și găsești mereu scuze să rămâi? Treci sau ai trecut prin asta la un moment dat în viață? Iată ce cred eu că te determină să rămâi, chiar dacă tinzi către despărțire de ceva vreme.

    Cel mai des întâlnit motiv ar fi COMODITATEA/ DEPENDENȚA DE CINEVA- chiar dacă nu te simți împlinit și mulțumit în relația în care ești, comoditatea și obișnuința sunt factori importanți care cântăresc greu la o despărțire și începerea unei noi relații; ai convingerea că pentru un alt început este nevoie de mulți pași: disconfort, certuri ori motivarea acțiunilor tale. Odată cu renunțarea la relație, intervine și renunțarea la ce era comod și plăcut până atunci, care nici nu-ți plăcea, dar nici nu te deranja neapărat, intervine și renunțarea la anumiți prieteni ori la anturajul comun.

     Un altul ar fi FRICA- asumarea eșecului și încheierea unei relații de cuplu sunt pași greu de parcurs. Odată cu acceptarea eșecului intervine și neîncrederea în sine, lucru care te face să rămâi în vechea relație, pentru că așa nu poți pleca la un alt drum. DEPENDENȚA creată de partenerul de cuplu, siguranța, efectuarea activităților zilnice care implică ambii parteneri, nevoia de a sta cu cineva…Ieși cu persoane cu aceleași idei și nevoi ca ale tale și atâta timp cât ești în mediul respectiv nu te mai gândeșți la părțile negative.

    Cred eu că un alt motiv ar fi ÎNAINTAREA ÎN VÂRSTĂ- la 20 de ani privești cu alți ochi o despărțire, deoarece sunt mult mai puține nevoile pe care partenerul ți le satisface. La 40 de ani ești mai chibzuit, cauți altceva, stabil, eventual pentru formarea unei familii. Apar tabieturile, nu mai ești așa de flexibil ca înainte, dacă ești într-o relație te gândești: iar să o iau de la început?! Iar să cunosc pe cineva? Iar aceleași întâlniri și lungi discuții de la început? Iar să încerc să nu fiu eu?! Iar și iar! Ai impresia că nu mai ai nici timp, nici chef să începi o nouă relație.

   Un alt motiv întâlnit care te ține în relație ar fi BANII- societatea în care trăim a fost foarte darnică cu sistemul de credite; de la credit de nevoi personale până la credit pentru casă. Multe cupluri, neavând altă posibilitate, au apelat la această soluție, au făcut împrumuturi unde plătitori sunt AMBII parteneri și o eventuală departajare este foarte greu de realizat. Putem adăuga și situația în care locuiesc împreună și împart cheltuielile, chiria. Dacă te afli în această situație este foarte greu să pleci din relație, lucrul cel mai ușor este să mergi mai departe, chiar dacă nemulțumirile se înmulțesc.

    COPIII- la fel de des întâlnit ca dependența de cineva/comoditatea- te gândești că este mai bine pentru copil să stea într-un cuplu cu ambii părinți, dar te minți singur, deoarece toate tensiunile și certurile se reflectă și în relația CU copilul. În acest caz, un lucru bun este să pleci și să încerci să-i oferi copilului siguranța și liniștea emoțională de care are nevoie.

   Încă un motiv ar fi căutarea în permanență a unui MODEL, după care ne-am structurat în copilărie- încercăm să găsim în relația cu partenerul de cuplu aceleași coordonate pe care le aveam în relația cu părinții, căutăm atmosfera afectivă în care ne-am format ca indivizi. Dacă o regăsim în relația de cuplu, chiar dacă partenerul ne nemulțumește, tindem să rămânem în această relație pentru că ne satisface aceleași nevoi. Așa se explică de ce nu plecăm dintr-o relație, deși avem semne clare că ceva nu MERGE.

   Altul care mi-a fost “băgat pe gât” de către ceilalți și este destul de întâlnit ar fi EVENIMENTELE SPECIALE- nu pleci din relație deoarece vine ziua lui sau vin sărbătorile și nu ai vrea să-l rănești, parcă nici tu nu ai vrea să petreci această perioadă singură. În anumite date ale anului, este mai plăcut să petreci în doi decât de unul singur, nu-i așa?

Ei, bine? Ți-au dat de gândit și ție? Dacă da, stai puțin și reflectă asupra relației în care te afli și vezi dacă se mai poate schimba ceva sau dacă trebuie să o iei de la capăt FĂRĂ partener.

 Să ne citim cu bine, Denisa Nițu.