Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Banii sunt ca sexul. Se termină prea repede. 💸

Hello!

Vorbim puțin azi despre bani? Haideți, știu că vă plac.

Banii sunt ca sexul. Se termină prea repede. Nu sună deloc bine, nu-i așa?

 Banii sunt utili? Da, însă nu reușim să îi gestionăm corect, nu ne ajung de la un salariu la altul și pierdem din vedere cât de importantă este pentru noi educația financiară.

Am găsit câteva metode pentru a ne împrieteni mai bine cu bugetul de care dispunem.  

Ne gândim la bani la fel de des ca la sex?

      Pot spune cu certitudine că banii sunt ca sexul. Studiile arată că aproximativ 80% din timpul nostru activ are legătură cu banii. De la cele opt-zece ore petrecute zilnic la serviciu pentru a-i produce, la orele ceva mai plăcute petrecute cheltuindu-i, la povara psihologică constantă a ratelor, utilităților ori alimentelor, gestionarea banilor ne ocupă la fel de intens gândurile ca și sexul. Ce să mai vorbim de plăcerea oferită de cheltuirea lor, de hormonii fericirii care invadează organismul la gândul „mi-e poftă de ceva bun“ sau la propria reflexie încântătoare ce te privește din oglinda magazinului de haine sau pantofi?! Și, asemeni sexului de calitate, provocarea financiară e aceeași: cum facem să nu se termine așa de repede?! Ce metode să aplicăm?

  Cum facem să nu se termine așa de repede… banii?

           Primul pas în organizarea financiară este să te cunoști mai bine. Cred că e foarte important să-ți cunoști personalitatea financiară. Ești chibzuită sau cheltuitoare? Poți să traversezi mall-ul fără să umbli în portofel? Poți să ieși din hipermarket doar cu produsele de pe lista scrisă cu grija de acasă? Sau te înmoi la fiecare bulină galbenă sau roșie de reduceri? Sau, poate, consideri banii ca fiind ceva murdar, imoral, nedemn de preocupările tale spirituale înalte? Fiecare personalitate financiară are nevoie de alte unelte. O persoană mai cheltuitoare ar trebui să folosească mai des banii cash, să-i simtă și să-i controleze direct(exemplu:eu). Ar avea mare nevoie de un buget personal și de liste de cumpărături. Ar trebui să rărească plimbările prin mall(opusul la ceea ce am făcut în ultimul timp) pentru că pur și simplu nu e construită să reziste sutelor de stimuli care activează impulsul de cumpărare. O persoană cheltuitoare sunt chiar eu însămi, așa cum am precizat mai sus. Nu mă pot abține să nu-mi cumpăr haine când merg în mall și nici când merg la cumpărături nu iau ce mi-am propus, adăugând pe listă multe altele, care nu mi-ar fi trebuit în mod special atunci. O persoană chibzuită(Robert) are, de asemenea, nevoie de un buget, însă de data aceasta pentru a alimenta două categorii vitale care nu-i vin natural: distracție și donații. Da, pentru a nu aduna frustrări nocive, economul are nevoie să-și stabilească o sumă de bani lunară de 5-10% din venituri de „aruncat“ pe mici plăceri. Tot la acest capitol intră și cunoașterea partenerului de cuplu, a slăbiciunilor și punctelor lui forte, a stilului de cheltuire și a maturității lui financiare. În cuplu, discuțiile despre bani sunt esențiale, altfel pot cauza neplăceri, mai ales dacă cei doi parteneri au abordări diferite ale bugetului. Exemplu: cuplul meu! :)

  Cât de important este să ne stabilim bugete?

       Lipsa unui buget este principala greșeală financiară. Asemeni unor analize de sănătate, bugetul anual îți va arăta câți bani îți intră în casă într-un an și o să constați că s-ar putea să fie niște sume interesante atunci când înmulțești venitul lunar cu 12.

Pe ce loc ar trebui să fie economiile?

      O altă greșeală financiară majoră este să-ți folosești banii pentru a satisface mai întâi banca, supermarketul, benzinăria, cafeneaua, magazinul de haine și… să speri apoi că poate mai rămâne ceva și pentru tine. Ceea ce se întâmplă rareori. Așa că, dacă vrei să nu mai rămâi frustrată și neînțeleasă, învață să te pui pe tine prima în capul listei. Economiile tale sunt singurii bani pe care îi ai, deci este cazul să fii puțin mai egoistă. Primul lucru pe care să îl faci când intră salariul este să pui deoparte 10-15% pentru economii și investiții. Acestea îți vor aduce o binevenită stare de relaxare. Credeți-mă pe cuvânt!

Ce putem face pentru a ne spori veniturile?

       Din fericire, banii preferă o companie numeroasă, mai ales atunci când se simt apreciați și băgați în seamă. Caută, așadar, noi surse de venit și, implicit, de plăcere suplimentare. Ai putea începe chiar la serviciul actual. Gândește-te dacă poți promova sau prelua responsabilități suplimentare pentru bani în plus. Investiția și riscul sunt minime. Și, dacă te pricepi bine la ceea ce faci, banii vor veni. Desigur, te poți orienta și spre venituri alternative sau investiții. Dacă te gândești la un business nou, iată mai jos câteva principii esențiale. Începe o afacere într-un domeniu pe care îl cunoști foarte bine. Un business nou implică multe necunoscute și riscuri. Dacă te arunci într-un domeniu complet nou, șansele de eșec cresc semnificativ. Cu alte cuvinte, dacă ești medic, nu-ți deschide cofetărie sau mai știu eu ce. :)) Începe cu o investiție minimă și concentrează-te pe partea de vânzări. Totodată, este important să nu uităm că micile plăceri dau culoare vieții. Un buget de 10% poate merge spre distracție. Dacă o poți combina și cu o latură educativă, cu atât mai bine. Ar fi asemeni unui partener pasional cu care poți să legi și o conversație inteligentă. Secretul împlinirii pe termen lung este o relație de durată, bazată pe atenție, comunicare, intenție și apreciere. Aceasta e fundația unei relații de succes cu banii tăi sau cu partenerul de cuplu.

     Ce crezi? Ești de acord cu mine? Gândește-te la asta și hai să discutăm mai multe pe acest subiect.

          Să ne citim cu bine!

                Denisa Nițu