Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Învață să spui NU! Nu ceda presiunii celor din jur.

           Hello!

 Dificil, nu-i așa? Aceasta este una dintre problemele des întâlnite pe traseul de dezvoltare personală și profesională. Mulți oameni evită să spună “nu” și acceptă să facă pentru alții lucruri pe care în sinea lor nu le doresc sau chiar le displac. Atunci când spui „nu“, înveți să spui „da“ lucrurilor care merită cu adevărat timpul tău. Fără abilitatea de a trasa limite și a spune “nu” celorlalți (și “da” ție însuți) ajungi inevitabil să lucrezi pro-bono pentru alții. Să-ți abandonezi obiectivele și să le îndeplineșți pe ale celorlalți. Este important să știi să refuzi deoarece, de multe ori, ne încărcăm și stresăm inutil, încercând să fim pe placul tuturor.

Pentru a-ți putea gestiona mai bine timpul și resursele, ocazional, este important să spui „nu”. Este foarte dificil să acceptăm și să ne încărcăm cu sarcini din partea altora, în timp ce le derulăm pe ale noastre. Mai mult, avem tendința de a nu refuza pentru a nu-i supăra pe ceilalți și din teamă de a nu lăsa o impresie nefavorabilă. Este o calitate importantă să fii un om de bază și de ajutor, dar limitele sunt necesare. Totodată, să spui „nu” înseamnă să fii sigur pe ceea ce vrei și să impui anumite limite și celor din jur. Învață să practici acest răspuns în special cu lucrurile care contravin credințelor, dorințelor sau așteptărilor tale. Apoi, repetă strategia și în momente în care acceptând o solicitare, te-ai încărca excesiv. Este un mod de a te proteja de stres. Acceptă și faptul că nu poți mulțumi mereu pe toată lumea, iar uneori cei din jur este posibil să se supere.

Am identificat cinci motive principale pentru care oamenii spun “da” când în realitate vor să strige un “NU!“:

* pentru a avea simpatia celorlalți;

* din jenă de a nu-i refuza pe ceilalți (și implicit să le piardă simpatia);

* pentru a evita un potențial conflict (cedează ca să nu tensioneze relația);

* pentru că nu au cel mai mic habar care sunt rolurile și valorile lor;

* pentru că vor să fie “de treabă”.

Un refuz i-ar poziționa ca fiind persoană rea. Și nimeni nu-și dorește să fie persoană rea.

Un simplu „nu“ presupune reîntoarcerea la sine, asumarea responsabilității, maturitate și creștere personală. Nu! Un cuvânt pe cât de scurt, pe atât de puternic, care îți face înțeleasă poziția încă din prima. Nu este nevoie să folosești înlocuitori, precum “Nu știu”, “Nu sunt sigur”, “Mai vedem”, mai ales dacă din start ai intenția să refuzi pentru că ei pot fi interpretați greșit. Oferă explicații simple și la obiect. Evită detaliile pentru a nu da ocazia persoanei în cauză să insiste la nesfârșit, găsind alternative.

    Pe data viitoare, Denisa Nițu.