Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Depresia mă aruncase într-o mizerie de nedescris. Mă tăiam pe mâini periodic.

Îmi spusese o prietenă acum câteva zile că de la sfârșitul lui februarie a început să aibă probleme grave cu tenul și simte cum se instalează stările de tristețe și gândurile întunecate. Vorbeam azi din nou cu ea despre stările pe care le ai atunci când se instalează depresia și ce poți face să îți revii, ceea ce m-a făcut să mă destăinui puțin câte puțin din perioada când avusesem și eu probleme mari cu acneea.

Ce este depresia, de fapt?

Depresia (tulburarea depresivă majoră) este o boală medicală comună, gravă, care afectează negativ modul în care vă simțiți, modul în care gândiți și cum acționați. Din fericire, este tratabilă. Depresia provoacă sentimente de tristețe și / sau pierderea interesului față de activitățile care vă bucurau cândva. Aceasta poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Totodată, poate reduce capacitatea unei persoane de a funcționa la locul de muncă, cât și acasă. Foarte puține persoane știu că am trecut prin depresie și foarte puțini știu lucrurile pe care mi le făceam în această perioadă. Pe la începuturi, când m-am apucat de blog, am scris 2 articole despre perioada când aveam acnee, însă am ezitat să spun cele mai grele momente prin care m-am supus chiar eu însămi.

Simptomele depresiei pot varia de la ușoare la severe și pot include:

* Stare de tristețe sau o dispoziție depresivă;

* Pierderea interesului față de activități cândva plăcute;

* Modificări ale apetitului – scădere sau creștere în greutate fără vreo legătură cu dieta;

* Insomnii sau prea mult somn;

* Pierdere de energie sau oboseală crescută;

* Creșterea activității fizice nefolositoare sau mișcări și vorbire încetinite;

* Senzația de lipsă de valoare;

* Senzația de vinovăție;

* Dificultate în gândire, concentrare sau luare a deciziilor;

* Gânduri / comportamente suicidale.

Ei, bine, eu am trecut prin toate aceste etape luni la rând. Chiar vă zisesem într-unul dintre articole că nu voiam să merg nici măcar la susținerea examenului de bacalaureat, pentru că ajunsesem într-o stare foarte rea. Fața mea arăta îngrozitor, iar psihicul meu era distrus. Nu mai puteam dormi, nu mai voiam să ies, slăbisem, nu mă mai simțeam valoroasă, nu mai aveam pic de energie, îmi pierdeam foarte repede concentrarea atunci când învățam pentru examen, mă simțeam tot timpul obosită și în cele din urmă, începusem să am gânduri suicidale. Mă închideam în cameră și în timp ce mă priveam în oglindă, mă tăiam pe mâini. Simțeam durerea și fizic, poate așa voiam să mă conving că este doar o etapă și va trece, exact cum vor trece rănile de pe mâinile mele. Dacă aș trece prin asta acum, probabil nu aș mai avea aceeași gândire și aș acționa diferit. Nu cred că îmi doream cu adevărat să mor, pentru că aveam multe vise de îndeplinit și multe necunoscute de cunoscut, dar cert este că voiam să mă rănesc. De fiecare dată când cineva observa că am răni pe mâini, inventam povești de genul “M-a zgâriat motanul Dianei, am băgat mâna în boscheți după pisică.”

După o perioadă în care pierdusem mult în greutate, lucrurile s-au schimbat și am început să pun, până am ajuns de la 51 de kilograme la 56,5. Așa m-am apucat de sală(am reușit să mai dau jos), unde bătălia era și mai cruntă, dar despre asta v-am scris în articolul de la început.( voi pune link)

Un studiu spune că peste 300 milioane de oameni din întreaga lume au depresie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Una din șase persoane (16,6%) va avea depresie la un moment dat în viață. Depresia poate să lovească oricând, dar, în medie, apare mai întâi în timpul adolescenților până la jumătatea anilor ’20(și cazul meu). Femeile sunt mai predispuse la depresie decât bărbații. Unele studii arată că o treime dintre femei vor avea un episod depresiv major în timpul vieții.

Eu, din fericire, am scăpat de depresie fără intervenție medicală. Sora mea a avut un impact foarte mare pentru îmbunătățirea stimei și încrederii în mine. Am reușit să îmi recapăt strălucirea, încrederea pierdută cu luni în urmă, zâmbetul, plăcerea de a trăi, eram din nou EU și începusem să mă vindec și fizic). Însă, majoritatea oamenilor ajung pe mâinile medicilor pentru a-și reveni.

Medicația și psihoterapia sunt metodele prin care oamenii își revin din depresie. La psihoterapie, în funcție de gravitatea depresiei, tratamentul poate dura câteva săptămâni sau mult mai mult. În multe cazuri, se pot aduce îmbunătățiri semnificative în 10 -15 sesiuni. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta pe dumneavoastră sau pe cei dragi în timpul tratamentului pentru depresie:

* Încercați să fiți activi fizic;

* Stabiliți obiective realiste;

* Încercați să vă petreceți timp cu alți oameni și să comunicați cu un prieten sau o rudă de încredere;

* Încercați să nu vă izolați și lăsăți persoane din jur să vă ajute(aici am greșit eu mult);

* Așteptați-vă ca starea de spirit să se îmbunătățească treptat, nu imediat;

* Amânați decizii importante, cum ar fi căsătoria / divorțul sau schimbarea locului de muncă până când vă veți simți mai bine. Discutați deciziile cu alții care vă cunosc bine și aveți o viziune cât mai obiectivă asupra situației;

* Continuați să vă educați despre ce este depresia.

Pe data viitoare,

  Denisa Nițu

Vezi aici!

Vezi aici!

Vezi aici!