Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Gestionarea anxietății și emoțiilor în această perioadă

Dacă în acest moment simți că ai un nivel ridicat de anxietate, ce crezi, nu ești singur.

Pandemia de coronavirus ne afectează viața de zi cu zi în diverse moduri, iar lucrurile se schimbă într-un ritm atât de rapid, încât este imposibil să știm la ce să ne așteptăm în continuare. Mintea noastră asociază această perioadă cu ceva incontrolabil, iar când primește frică din exterior, din toate sursele media ori familie și apropiați, este dificil pentru ea să facă o disociere între ce este și nu este valid.

Când eșți obișnuit să te îngrijorezi mai mult decât e cazul, gândurile ți-o iau razna tocmai acum când ai mai multe motive să te temi. În circumstanțele actuale, oamenii au o predispoziție pentru tulburări afective precum: anxietate, depresie, stres, insomnie, furie, epuizare emoțională și inclusiv simptome de tulburare post-traumatică, potrivit unor studii recente ‘The Lancet’ care analizează efectele psihologice ale carantinei. Perioada aceasta ar putea avea și un impact pozitiv - o șansă de dezvoltare personală pentru fiecare. Psihologii spun că poate fi un moment bun în care să stăm cu anxietatea, să vedem ce ne transmite. Singurătatea poate să fie un beneficiu, poate să fie momentul în care individul își poate muta privirea din exterior spre interior și să vadă de ce vrea să fugă de singurătate.

Sigur că o personalitate anterior anxioasă este mai sensibilă la semnalele de identificare a pericolului, dar nu e eficientă în gestionarea lor. Are nevoie de ajutor că să-și poată regla starea de anxietate și ca, mai apoi, să treacă la acțiune, adică să găsească soluții raționale, cât mai pragmatice. Multora ne este frică că ne vom pierde joburile sau că părinții, care au peste 65 de ani, nu vor supraviețui în caz că se îmbolnăvesc de coronavirus, dar important este ca fricile acestea să nu devină iraționale. Pericolul de a se îmbolnăvi părinții este unul cât se poate de real. La fel acela de a ne pierde jobul. Dar cât de paralizantă este această frică? Ne catalizează energia către găsirea unor soluții sau ne blochează? Cu cât avem o capacitate mai mare de reziliență sau chiar flexibilitate a gândirii, cu atât ne putem regla mai ușor emoțiile și ne putem apoi focaliza spre soluții, chiar dacă, în această perioadă de izolare, soluții înseamnă să decidem să ne organizăm munca de acasă, să planificăm proviziile, să ne uităm la știri doar o dată pe zi, să facem sport zilnic, să vorbim în fiecare zi cu un prieten.

Ca să reglăm emoții, pe moment ajută și tehnicile de respirație și relaxare ori meditația. Stresul îndelungat poate să ducă la tulburare de anxietate pe moment sau tulburare de anxietate generalizată, pentru că anxietatea nu are perioade de eliberare, adică este permanentă și poate să ducă la tulburări depresive și la alte manifestări. De aceea, în principiu, cât stăm autoizolați, nu mergem la serviciu, trebuie să utilizăm această perioadă inclusiv pentru activități care țin de sănătatea noastră mintală, să medităm, să citim, să facem activități plăcute pentru noi și activități care ne ies bine, să evităm să fim singuri, să comunicăm mai mult cu apropiații. Trebuie, în primul rând, să acceptăm că anxietatea este o funcție normală și sănătoasă. Psihologii susțin de multă vreme că anxietatea ne avertizează în privința amenințărilor și ne motivează să avem grijă de noi. Crearea unui program. Rutina zilnică îți poate fi perturbată în multe feluri. Indiferent dacă lucrezi de acasă sau nu mai poți merge la sală, lipsa de structură în fața incertitudinii te face să te simți și mai anxios. Așadar, în fiecare seară, stabilește-ți programul pentru ziua următoare. Neapărat, include activități sănătoase în program și notează ce poți face în fiecare oră din zi – inclusiv lucruri precum exercițiile fizice, gătit, curățenie și muncă.

Alege cu atenție sursele de informare. Cercetările arată că starea de bine este influențată și de tipul de mass-media consumat. Atât de mult o influențează încât poate menține o persoană în siguranță. Încearcă să eviți știrile false și teoriile conspirației și informează-te din surse de încredere. Zvonurile și speculațiile pot să îți alimenteze neliniștile și anxietatea. Informându-te din surse de încredere, vei putea să controlezi aceste stări. În urma unui studiu din 2009, care a examinat modul în care mass-media australiană și suedeză au raportat despre pandemia de gripă H1N1, s-a constatat că ambele canale de media au comunicat cu exactitate riscul de îmbolnăvire. Totuși, presa suedeză s-a concentrat pe informații despre prevenție și tratare, iar presa australiană a ales să vorbească, în mare parte, despre demersurile greșite ale autorităților publice din timpul epidemiei. Înainte de focar, ambele țări aveau rate similare de vaccinare. După focar, rata de vaccinare a fost de 60% în Suedia și de 18% în Australia. Drept concluzie, alege cu atenție canalele de comunicare pe care să le urmărești. Alege-le pe cele care comunică acțiuni concrete și sănătoase, în defavoare celor care abordează o perspectivă prăpăstioasă. Acest lucru te poate ajuta să te simți mai bine și să acționezi pozitiv.

Fă mișcare. Într-adevăr, cu atâtea săli de sport închise și măsuri stricte de distanțare socială, poate fi greu să te mobilizezi pentru mișcare. Însă activitatea fizică reduce mult anxietatea. Apropo, chiar dacă orice tip de exercițiu contribuie la o stare generală mai bună, s-a dovedit că antrenamentele de forță sunt eficiente în special în reducerea anxietății. Folosește-te de gantere sau greutatea corpului. Antrenează-te zilnic și îți vei întări nu doar mușchii fizici, ci și cei mentali. Dă nume emoțiilor. Emoțiile, în special cele negative, sunt supărătoare prin durata și intensitatea lor. Însă, s-a dovedit științific că simpla etichetare a emoțiilor reduce intensitatea acestora. Preț de un minut, încearcă să-ți identifici starea de mai multe ori pe zi. Cum te simți? Nerăbdător? Copleşit? Frustrat? Trist? Confuz? Orice simți este OK. Recunoașterea, mai degrabă decât negarea, te poate ajut să mergi mai departe.

Evită să faci presupoziții. Nu judeca oamenii și evită să tragi concluzii despre cine este responsabil pentru răspândirea bolii. Infecția cu coronavirus poate să afecteze pe oricine, indiferent de etnie, statut social sau gen. Echilibrează îngrijorările cu logica. Este normal ca în această perioadă să te confrunți cu sentimente intense. Acestea duc la tot felul de gânduri inutile și chiar catastrofale, care îți pot alimenta anxietatea. Așadar, echilibrează emoțiile cu logica. Aruncă o privire asupra faptelor. Și când începi să crezi că lumea se termină sau nu poți trece prin asta, reamintește-ți că pandemiile se termină, economiile revin și oamenii supraviețuiesc. Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le poți controla. Cu cât te concentrezi mai mult asupra lucrurilor pe care nu le poți controla – precum răspândirea coronavirusului sau închiderea afacerilor – cu atât te vei simți mai anxios. Prin urmare, concentrează-te pe ce poți controla, cum ar fi: măsuri de a rămâne în siguranță, cum îți petrec timpul și cum gestionezi banii. Sentimentul de control te va ajuta să câștigi pacea interioară.

Pe data viitoare,

Denisa.