Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Asta merit?

Atât îmi doresc de la relația asta?

Ne-am certat, m-a bătut și l-am iertat...

 Nu știu cum să încep acest articol, deoarece simt o mânie pe care o eman prin toți porii în acest moment. Cred că tocmai acum, după atât de mult timp de procesare, învățare și cumul de trăiri și experiențe proprii sau nu, încep să înțeleg de ce numeroși bărbați atribuie femeii însușiri precum “mașină de spălat, obiect, bucată de carne, slugă, s.a.m.d.).

Recent, am citit declarația anonimă a unei fete, tânără mămică, care povestește fragmente din relația pe care o are cu soțul ei. Are 26 de ani, este mămică de aproximativ 2 ani și s-a căsătorit în urmă cu 3 ani și jumătate, la 6 luni de când s-a cunoscut cu soțul ei. De asemenea, tipa povestește cum, nu de puține ori, s-a întâmplat să fie agresată de soț din cauza geloziilor și stării de ebrietate în care se afla. Totodată, povestește cum, în urmă cu 3 luni, a primit o bătaie soră cu moartea, deoarece și-a permis să lase copilul în grija mamei sale și să iasă în oraș cu cele două prietene ale ei, îmbrăcând o rochie lungă de catifea, cu decolteu. Nu numai că a bătut-o până a leșinat, dar i-a atribuit și cuvinte jignitoare, precum “ești o târfă, te omor!” și “nu mai ai ce căuta în oraș, stai cu fiică-ta că d-aia ai făcut-o!” Credeți-mă, îmi fierbe sângele în vene. Deci, 1- nu mai are dreptul la viață proprie, deoarece este mamă și 2- este o târfă, deoarece și-a permis să iasă în oraș cu fetele, îmbrăcând o rochie decoltată. Și nu doar atât, copila a fost adusă pe lume DOAR datorită ei și motiv pentru care nu trebuie să iasă din casă. Doar mie mi se pare că omul ăsta e dereglat? Adică, tu ca bărbat ai dreptul să te îmbeți și să umbli cu cine vrei, când și unde vrei, dar nevastă-ta nu mai are voie să iasă din casă și, în niciun caz, să se îmbrace sexy?! Ok, mă depășește cu mult gândirea aceasta total eronată și adânc înrădăcinată în epoca de piatră.

După ce a povestit această întâmplare, a ținut să adauge și precizeze că “...dar l-am iertat, a fost o ceartă, a promis că nu se va mai întâmpla. Nu pot băga divorț, copilul meu va crește fără familie, l-am iertat și de data aceasta.” Bine zis, dragă femeie, “de data aceasta”, vezi să nu cumva, data viitoare, să nu mai aibă cine să îl ierte. Dacă acum te-a bătut până ai leșinat, data viitoare s-ar putea să îți rămână copila orfană. Nu pot să concep cum o femeie mai poate gândi așa în secolul 21, anul 2020. Cât de mult te poți desconsidera ca femeie, încât să accepți să fii ruptă cu bătaia, înșelată, umilită și jignită?

“Nu mă supăr dacă merge la altele, e bărbat, tot acasă vine.”

“Și dacă mă mai lovește, ce? El e stăpânul în casă, am gura mare și eu.”

“Nu mă lasă iubitul/soțul să fac.”

“Să îl întreb pe iubitul/soțul meu, să văd dacă mă lasă să ies.”

Sunt doar câteva din frazele pe care le aud des din gura fetelor/femeilor din jurul meu. Ce naiba se întâmplă cu voi? Iar o să îmi aud vorbe că sunt o feministă înrăită, dar undeva, nu știu cum, creierul meu se blochează și nu mai poate(vrea) să asimileze toate aceste lucruri pe care le citesc/întâlnesc, iar starea pe care o am este una de mânie, neputință. M-am repetat de atâta amar de vreme că nu este ok ca o femeie să accepte un comportament urât din partea unui bărbat, cu atât mai mult al bărbatului din viața ei. Nu există “rămân pentru copil”, rămâi să ce? Să vadă cum vă certați, înjurați și cum vă agresați verbal și/sau fizic? Nu mai trăim vremurile de demult când bărbatul pleca la luptă/muncă și femeia rămânea la cratiță și avea grijă de copilași. Acum femeia lucrează, este independentă financiar, studiază, se formează ca individ în societate, însă, cu toate acestea, realizez că nu poate evolua din punctul acesta de vedere. În continuare este temătoare, de viitor și/sau de singurătate, încât acceptă un comportament inadecvat. Tocmai de asta femeia nu este respectată, tocmai din cauza faptului că închide ochii la astfel de lucruri cu adevărat grave. Cum era aia, “cum îi înveți, așa îi ai?” și nu mă refer aici doar la bărbat, ci în general.( cum îți înveți copiii, elevii, soția/soțul, angajații, etc). Și mai este ceva ce pe mine mă neliniștește teribil. Femeia dacă se îmbracă sexy, este o femeie ușoară? De când femeia este etichetată după îmbrăcăminte? Nu vi se pare și vouă(ca și mie) că este o judecată limitată ce aparține unor oameni limitați? Și aici aș mai puncta ceva: De ce se crede(în continuare) că o femeie este îngrijită, aranjată sau îmbrăcată sexy pentru a atrage atenția bărbaților? Chiar sunteți de părere că o femeie vă poate atrage atenția sau vă poate stârni(curiozitatea și nu numai) DOAR prin purtarea de haine puține? Dacă acesta este răspunsul majoritar, dați-mi voie să vă spun că nu cunoașteți femeia absolut deloc. Cred cu tărie că o femeie se aranjează și îmbracă frumos/sexy/provocator/elegant sau sumar din simplul motiv că este încrezătoare în propriul corp. Asta nu o face să fie femeie ușoară, fără intenții serioase ori proastă. Însă, să ai în ziua de azi o gândire limpede și sănătoasă este deja de rang înalt ori, mai pe scurt și deloc formal, “lux”.

Să îți lovești femeia că a ieșit cu fetele și a îmbrăcat ceva sexy, asta nu doar că nu te mai face să fii bărbat, dar înseamnă să fii prost de-a dreptul. Iar, ea pentru că acceptă, din start își pierde identitatea de femeie și rămâne doar o marionetă în viziunea si viața ta. Ceea ce eu nu pot accepta și, dacă e nevoie să scriu 200 de articole pe tema aceasta până vă băgați mințile în cap, ei, bine, o voi face. Este o gândire bolnavă de ambele părți și aș putea spune, impulsionată fiind, că “vă meritați” soarta, dar știm destul de bine ce a pățit vloggerul Colo pentru că a spus “fetele astea de 15-16 ani MERITĂ...”... .

Învățați să fiți femei, nu doar prin aspect, și învățați să vă prețuiți și respectați cu adevărat. Copilul vostru nu merită să tragă greșelile voastre după el, pentru că, așa cum vede în familie, așa va face când va deveni adolescent/adult. Vă veți pune amprenta asupra gândirii și comportamentului său, și deloc într-un mod constructiv. Se spune că “atragi ceea ce gândești”, de aceea acțiunile multora sunt devastatoare; te complaci și crezi că este absolut normal să fie așa, iar asta este absolut greșit. Dacă nu aveți capacitatea să învățați din greșelile voastre, măcar învățați din greșelile altora. Și, în ultimul rând, deși sunt total împotriva violenței de orice fel și împotriva oricui, femeie, ție chiar ți-aș da două palme să te trezești la realitate! Fugi cât mai departe de acest bărbat căruia îi spui “soțul meu” și pornește de la zero alături de fetița ta.

Să ne citim cu bine,

    Denisa Nițu.