Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Care sunt valorile tale?

Se spune că valorile îți stabilesc prioritățile. Cu ele măsori cât de împlinită este viața ta și în funcție de ele îți dai seama dacă mergi în direcția cea bună sau nu. În viață te ghidezi după niște valori. Pentru dezvoltarea ta personală este important să le conștientizezi și să observi dacă sunt valorile tale sau sunt împrumutate, pentru că da, acestea pot fi împrumutate fără să îți dai seama. De multe ori dacă suntem întrebați care sunt valorile și credințele noastre, nu știm ce să răspundem. Sunt foarte multe persoane care poate nu au stat niciodată să se gândească serios ce anume e cu adevărat important pentru ele. Copiază modele pe care le văd în jurul lor și cred că așa ar trebui să se desfășoare și viața proprie. Din acest motiv mulți oameni ajung să urmeze visul sau ideea de succes a altei persoane și se trezesc la jumătatea vieții triști, frustrați, neîmpliniți, cu probleme de sănătate, probleme în familie ori în carieră. Valorile sunt criteriile cunoscute sau necunoscute pentru deciziile noastre. În spatele fiecărui comportament al nostru este o decizie inconștientă sau conștientă, care are un mecanism complex și un sistem de ghidaj dat de setul de valori personale. Valorile personale sunt, de asemenea, reperele în funcție de care definim cine suntem și ce ne dorim. Sunt fundamentul visurilor și aspirațiilor noastre, al alegerilor pe care le facem în fiecare zi. E important să ai grijă să existe concordanță între valorile tale și obiectivele pe care le stabilești.

Când îți cunoști valorile, poți lua mai ușor și mai corect decizii importante – cum ar fi următorul pas în cariera ta, importante schimbări de direcție în viață, ce compromisuri să faci și ce nu. De obicei, valorile sunt destul de stabile, dar nu au limite stricte. De asemenea, pe măsură ce înaintezi în viață, valorile se mai schimbă. De exemplu, la început de carieră prioritatea ta poate fi succesul – evaluat prin bani și statut social. Dar ulterior, când ai o familie, echilibrul dintre muncă și viața personală devine o prioritate. Pe măsură ce definiția succesului se schimbă, se schimbă și valorile. Prima și cea mai importantă valoare din setul de valori se numește valoare esențială. Există 7 astfel de valori esențiale, iar acestea sunt: respectul, integritatea, înțelepciunea, iubirea, bunătatea, armonia, libertatea. După valoarea esențială urmează valorile fundamentale. Acestea sunt cele care, dacă nu pot fi exprimate prin comportamente, generează o dorință profundă de eliminare din viața noastră a contextelor care nu permit comportamentele respective. Conștientizarea valorilor fundamentale este un proces extrem de util, care aduce claritate și permite apoi alinierea acestora cu obiectivele personale active în fiecare etapă a vieții noastre.

Valorile pot fi clasificate și după alte două criterii:

a) Impactul pe care exprimarea lor în comportamente îl are asupra oamenilor și avem:

Valori de atracție – Valori pe care le vrem mai active în viața noastră pentru că sunt aliniate cu misiunea vieții și obiectivele noastre și ne ajută să le exprimăm în comportamente.

Valori de evitare – Valori pe care ne străduim să le evităm, conform percepției subiective pe care o avem asupra realității.

b) Modul în care valorile acționează ca factori motivatori asupra nevoilor, aspirațiilor și dorințelor noastre și avem:

Valori mijloc – Valori care se pot negocia

Valori scop – Valori care sunt non-negociabile. De exemplu, valorile economice, politice se negociază, iar valorile morale, estetice și religioase de cele mai multe ori sunt non-negociabile.

Îți poți defini valorile răspunzând la întrebări precum:

Când ai fost cel mai fericit?

Când ai fost cel mai mândru de tine?

Când ai simțit cea mai mare satisfacție și mulțumire?

Stabilește care sunt valorile cele mai importante pentru tine, pe baza experiențelor care ți-au provocat fericire, mândrie și împlinire. Valorile și credințele noastre ne ghidează deciziile, iar deciziile noastre ne modelează viața. Chiar dacă suntem conștienți de acest lucru, nu ne concentrăm întotdeauna pe valorile și credințele care ne fac mai puternici și care ne ajută să înaintăm cu succes în viață. E atât de ușor să ne pierdem în credințe limitative care ne fac rău și ne trag în jos – credința cum că niciodată nu reușim să îndeplinim ceva bun; sau cea cum că nu vom reuși niciodată să ajungem la greutatea dorită; sau aceea care spune că nu vom avea niciodată o relație frumoasă de iubire. În fiecare zi putem alege ceea ce vrem să credem și ce valori dorim să avem, ce vrem să facem și ce nu, ce vrem să observăm în jurul nostru și ce nu. Acolo unde se îndreaptă atenția noastră, se îndreaptă și energia noastră, iar aceste lucruri dau formă vieții pe care o trăim. Să iei decizii pe baza valorilor tale nu e neapărat ușor. Dar te întărește și te pune în armonie cu tine. În plus, decizia corectă îți face bine pe termen lung. Când ai mai multe opțiuni, și toate par rezonabile, valorile tale te vor călăuzi în direcția corectă. Să-ți cunoști și să-ți înțelegi valorile este esențial. Valorile te fac cine ești și cine vrei să devii.

Modul în care ne privim viața are o influență majoră asupra felului în care acționăm, iar de fiecare dată când alegem să vedem partea bună a evenimentelor din viața noastră, suntem în câștig.

Tony Robbins în cartea luiTrezește uriașul din tine povestește în detaliu despre valorile personale, cum ne influențează ele și cum le putem folosi ca pe un compas pentru a produce schimbări pozitive și de lungă durată în viața noastră.

Descoperirea sistemului de valori personale aduce perspective noi asupra “de ce”-ului din spatele comportamentelor și alegerilor tale, oferă astfel mai multă claritate și un grad crescut de libertate în luarea deciziilor și în abordarea reacțiilor tale emoționale. Valorile personale constituie, totodată, o resursă motivațională puternică. Ele dau forță și coerență gândurilor, emoțiilor și acțiunilor tale din fiecare moment.

Așadar, pentru tine ce este cu adevărat important în viață?