Blogul unei fete nonconformiste

DINCOLO DE SOCIAL-MEDIA

Despre educație, bărbatul galant și masculinitatea toxică

Se spune că politețea și manierele unui bărbat sunt oglindirea respectului de sine. Comportamentul este o carte de vizită atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Chiar din primele zile de viață, părinții sunt responsabili de educarea unui băiat, însă, în anumite perioade din viața lui, importanța mamei sau a tatălui prevalează. Deci, secretul unui bărbat "aproape perfect" este implicarea inteligentă a tatălui în dezvoltarea lui, chiar dacă și rolul mamei este impunător. Ori, fără modele bărbătești sănătoase, nu putem avea prea multe pretenții de la viitorii bărbați. Modul în care un bărbat se poartă cu cei din jur, conștient sau inconștient, transmite o mie de informații despre el ca om și despre valorile după care își ghidează viața. Ei, când ești bărbat și te comporți ca un bărbat, tu-ți creezi Universul și n-ai nevoie de niciun complot și de nicio aliniere de planete ca să ai succes în cele două privințe esențiale ale vieții pe acest pământ. Care-s acele două privințe esențiale?

1.relația cu ține însuți;

2.interacțiunea cu cei din jur (inclusiv cu femeile care te atrag)

Acum zeci de ani, în aproape orice societate, nici măcar nu exista întrebarea „Ce-nseamnă să fii bărbat?”. Bărbații erau bărbați aproape-n mod natural. Tații erau bărbați și-și învățau fiii să fie bărbați. Media (filme, seriale, cărți, reviste) promovează intens voit sau nevoit modelul bărbatului efeminat și modelul femeii masculinizate. Sau modelul bărbatului mereu prost. În condițiile în care suntem mari consumatori de TV, radio, presă clasică sau online, aceste influențe se lipesc de personalitatea oamenilor strat peste strat până devin firești. Oricâtă influență ar avea asupra efeminării bărbaților și masculinizării femeilor, acest model de societate oferă un soi de libertate care-ți permite ție să alegi cum vrei să fii.

Bărbat galant? Cum?

Fie că este vorba de o întâlnire de afaceri, cu prietenii sau cu femeia pe care o curtează, un bărbat trebuie să știe care sunt atuurile pe care manierele, politețea și galanteria i le pot pune la dispoziție. Folosite în mod conștient, bine dozate și mai ales bine alese ca moment, ele pot face diferența dintre o impresie slabă, mediocră și una neuitat de pozitivă. Așadar, controlul și reglarea propriului comportament sunt foarte importante atunci când interacționăm cu ceilalți în societate. Așteptările unui bărbat galant de la cei din jurul său trebuie să fie cel puțin la același nivel ca așteptările sale de la sine însuși. Un bărbat galant nu va cere niciodată celor din jur ceea ce el însuși nu a oferit deja. El va fi primul care va saluta, primul care se va prezenta. Va fi mereu pregătit să interacționeze social, iar hainele sale precum și aspectul său vor fi îngrijite. O igienă personală bună este mai importantă decât o haină croită la ultima modă atunci când igiena lipsește. A fi bărbat nu înseamnă să te conformezi unui tip de masculinitate toxică în care ţi se cere să nu fii tu însuţi și să te supui unor standarde care nu au legătură cu realitatea, cu viaţa ta aşa cum o trăieşti clipă de clipă.

Despre masculinitate. Ce înseamnă "masculinitate toxică"?

Ideile sunt multe și fixe. Cică bărbații nu pot fi sensibili, nu pot plânge. Ar însemna că sunt vulnerabili, deci slabi. Bărbaților nu le este permis să le fie frică, nu există timp pentru propriile sentimente sau emoții. Mai mult, am trăit să aud și că receptarea temperaturii de afară arată cât de bărbat ești. „Ți-e frig? Serios? Ce fel de bărbat ești tu?”

A fi bărbat înseamnă să recunoşti că agresivitatea, suprimarea emoţiilor, izolarea şi ruşinea se pot dezvăţa. Și exemplele pot continua. Conceptele sunt profund dăunătoare. Ca de fiecare dată, educația primită acasă e esențială și totul începe de la vârste foarte fragede. Modelele pe care le vedem în casa copilăriei, la părinții sau îngrijitorii noștri, ne vor urma pe parcursul vieții – fie că vrem, fie că nu vrem – indiferent că vorbim despre femei sau bărbați. Ei trebuie învățați că trebuie să fie puternici, dar și că e perfect în regulă să arate și vulnerabilitate câteodată. Pot să plângă și să demonstreze empatie față de ceilalți. O încredere puternică în sine pornește de la faptul că pot face exact ceea ce își doresc, fără să fie constrânși de normele impuse de societate asupra masculinității. Trebuie încurajată o atitudine sănătoasă și conștientă asupra sexului feminin. Iar cel mai bun mod prin care se face asta e întotdeauna, puterea exemplului. În zilele noastre, un băiat trebuie să știe că emoțiile, indiferent de natura lor, fac parte în mod natural din viața unui bărbat și, uneori, pot reprezenta cea mai bună cale către succes. Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, prea puțini băieți sunt încurajați să investească timp și atenție în relațiile cu cei din jur. Iar faptul că aceștia sunt privați de posibilitatea dezvoltării unor conexiuni umane profunde și pline de satisfacții este principala explicație pentru lipsa de maturizare emoțională a celor mai mulți bărbați. Schimbarea trebuie să vină de la generațiile actuale și viitoare. Pentru ca schimbarea să aibă loc cu adevărat, trebuie ca generațiile tinere, care încă sunt influențate de părinți, să aibă curajul să se desprindă de vechea societate și să formeze una nouă, curată și sănătoasă. Un bărbat care valorizează şi practică masculinitatea toxică îşi reprimă sentimente, experimentează frustrări şi de aceea ajunge să practice un comportament violent faţă de ceilalţi. Soluţia pentru a combate şi limita efectele masculinităţii toxice ţine de educaţie. O educaţie fără stereotipuri de gen care ar putea schimba stereotipurile privind comportamentele de gen. Cu siguranță este greu, dar numai luând atitudine putem progresa.